E-news MediPlanet

Geen Doktr aan de onderhandelingstafel over teleconsultaties
29-06-2022 09:01
Vanaf 1 augustus 2022 zal zoals al gemeld een nieuwe (tijdelijke) regeling voor teleconsultaties in voege treden. Een belangrijke voorwaarde voor ASGB/Kartel is dat er een voorafgaandelijke therapeutische relatie tussen arts en patiënt vereist is opdat deze laatste recht op terugbetaling zou hebben. Zie ook ons bericht van 15 juni jl. via deze link.
Langdurige Covid: Wat zijn de belangrijkste symptomen en wie loopt het meeste risico?
29-06-2022 08:56
Deelnemers aan het COVIMPACT-project van Sciensano die zes maanden na een COVID-19-infectie nog steeds een of meer symptomen hadden, kloegen het vaakst over vermoeidheid of uitputting. De studie toont ook een verband tussen bepaalde medische en socio-economische factoren en het risico op langdurige COVID. Meer info in het volledige persbericht Sciensano.
Bijna 120 meldingen per dag over bijwerkingen geneesmiddelen
28-06-2022 12:02
Het aantal meldingen van mogelijke bijwerkingen van geneesmiddelen voor menselijk gebruik is vorig jaar meer dan verdrievoudigd, tot 43.354. Dat komt overeen met gemiddeld bijna 120 meldingen per dag, zo blijkt uit het jaarverslag van het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG. De enorme toename - in 2020 waren er ruim 12.000 meldingen - heeft alles te maken met de coronavaccins. Ongeveer 96 procent van de meldingen van mogelijke bijwerkingen ging daarover, zo wordt bij het FAGG verduidelijkt.
Een op de drie kinesisten gaat zich deconventioneren
28-06-2022 11:50
Iets minder dan een derde van alle kinesisten gaat niet akkoord met de nieuwe conventie. Dat blijkt maandag uit gegevens van het Riziv. Patiënten die bij deze gedeconventioneerde kinesisten langsgaan, zullen meer uit eigen zak moeten betalen. De nieuwe conventie werd op 25 mei 2022 gepubliceerd in het Staatsblad. Aangezien er geen akkoord gevonden werd met Axxon, de organisatie die de kinesisten vertegenwoordigt, werd de tekst aan elke afzonderlijke kinesist voorgelegd. Die hadden dan dertig dagen de tijd om te laten weten of ze de conventie al dan niet zouden aanvaarden.
KCE pleit ervoor behandeling voor eierstokkanker in referentiecentra te concentreren
28-06-2022 11:47
De overlevingskans van patiënten met eierstokkanker is duidelijk hoger in ziekenhuizen die een groot aantal patiënten behandelen. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Centrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Het KCE pleit er dan ook voor de behandeling van eierstokkanker te concentreren in een beperkt aantal referentiecentra.
Aantal mensen dat altijd doorwerkt ondanks ziekte sterk gestegen sinds corona
28-06-2022 11:46
Het aantal mensen dat altijd doorwerkt ondanks ziekte is vorig jaar gestegen met 41 procent, tot 14,2 procent of één op de zeven werknemers. Dat blijkt uit een studie van hr-dienstverlener Securex bij 1.500 werknemers in de herfst van 2021. In 2019, voor de coronacrisis, ging het nog om één op de tien werknemers.
Vrouwen en mensen met overgewicht lopen groter risico op langdurige COVID (Sciensano)
28-06-2022 11:44
Vrouwen en personen met overgewicht hebben meer kans op langdurige COVID. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano. Deelnemers aan het onderzoek klagen maanden na een besmetting nog het vaakst over vermoeidheid of uitputting. Met de COVIMPACT-studie wil Sciensano meer te weten komen over langdurige COVID en de langetermijneffecten op de lichamelijke, geestelijke en sociale gezondheid. Sciensano definieert langdurige COVID als iemand die drie maanden na een besmetting nog minstens één symptoom heeft gelinkt aan die infectie.
Weer meer dan honderd ziekenhuisopnames per dag voor COVID-19
28-06-2022 11:43
De voorbije zeven dagen zijn er weer gemiddeld 101,1 COVID-patiënten per dag opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 32 procent meer dan een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit de definitieve cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Er liggen nu 1.238 personen met een coronabesmetting in het ziekenhuis (+26 procent). Op intensieve zorg liggen 72 patiënten (+26 procent).
Besmettingscijfers liggen momenteel lager in Brussel: "We blijven aandachtig"
28-06-2022 11:42
De besmettingscijfers zijn in het hele land opnieuw aan het stijgen. In het Brussels is dat ook zo, al ligt het aantal positieve gevallen wel nog lager tegenover de rest van het land. "We blijven aandachtig, maar zijn nog niet ongerust", zeggen Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, en Brussels minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) dinsdag op een online persconferentie.
PVDA wil wetsvoorstel om abortus te versoepelen opnieuw op agenda van de Kamer
28-06-2022 11:42
De PVDA wil dat het wetsvoorstel om abortus in België te versoepelen opnieuw op de agenda van de Kamer wordt geplaatst. Fractieleider van de communisten Sofie Merckx heeft daarover maandag een brief gestuurd naar de verschillende fracties die de tekst steunden, voordat het door het regeerakkoord in de koelkast werd gezet. "Tot op de dag van vandaag is er nog steeds niet over het wetsvoorstel gestemd. Drie jaar later kunnen we in België nog steeds geen kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg bieden aan deze vrouwen die zich na 12 weken melden", schrijft het parlementslid.