E-news MediPlanet

Langdurig absenteïsme bereikt nieuw recordniveau (Securex)
29-04-2025 10:42
Het langdurig absenteïsme in België heeft vorig jaar opnieuw een recordniveau bereikt. Dat zegt hr-dienstverlener Securex op basis van gegevens van bijna 23.000 werkgevers. Op een gemiddelde werkdag was vorig jaar een werknemer op de twaalf ziek, berekende Securex.  Het totale ziekteverzuim steeg met 4,08 procent in vergelijking met een jaar eerder. Vooral bij bedienden (+6,15 procent) stelde Securex een sterke stijging vast.
WHO ziet toename in genitale verminking door gezondheidswerkers
29-04-2025 10:41
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft maandag een nieuwe richtlijn voor gezondheidswerkers gepubliceerd om genitale verminking bij meisjes en vrouwen expliciet te verbieden. De organisatie meldt een zorgwekkende stijging in het aantal gezondheidswerkers die de procedure uitvoert.
Artsen: indexering van remgelden voor consultaties bij huisarts kan 114 miljoen opleveren
29-04-2025 10:38
De artsensyndicaten BVAS en Kartel (ASGB-GBO-MoDeS) stellen voor om de remgelden voor consultaties bij de huisarts te indexeren. Dat moet een structurele en recurrente besparing van minstens 114 miljoen opleveren, stellen ze maandag in een mededeling. Het voorstel is een antwoord op de vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op een vergadering met de beroepsverenigingen van artsen naar concrete besparingsvoorstellen om het budget voor de gezondheidszorg in 2025 en 2026 in evenwicht te houden.
Project gezonde snacks op school geen groot succes
29-04-2025 10:37
Dit schooljaar schreven zich slechts 89 scholen in voor het project Snack & Chill, dat gezond eten promoot en gezonde snacks uitdeelt in Vlaamse scholen. Dat blijkt uit informatie die Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) opvroeg.
PFAS - Nieuwe stalen bevestigen blootstelling in vier Waalse zones
29-04-2025 10:35
De resultaten van nieuw bloedonderzoek bevestigen de te hoge blootstelling aan PFAS in de zones Chièvres, Ronquières, Nandrin en Florennes. Dat heeft Waals minister van Gezondheid Yves Coppieters maandag bekendgemaakt. De minister heeft maandag rond de tafel gezeten met de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Zij kregen tekst en uitleg bij de vastgestelde tendenzen. De resultaten werden ook op individuele basis overgemaakt aan de deelnemers aan de bloedafname.
Deelstaten moeten tekort multidisciplinaire centra en logopedie in scholen aanpakken (KCE)
29-04-2025 10:34
Kinderen met een verstandelijke beperking en autismespectrumstoornis hebben baat bij multidisciplinaire logopedie, maar de deelstaten moeten het grote tekort aan ambulante multidisciplinaire centra en logopedie in scholen aanpakken. Dat stelt het Kenniscentrum voor Gezondheidszorg (KCE). In afwachting kan terugbetaling van monodisciplinaire logopedie tijdelijk worden verlengd.
Chirurgie versus immunotherapie: 0-1
29-04-2025 10:28
Zal immunotherapie chirurgie vervangen bij de behandeling van bepaalde kankers? Volgens een studie die werd gepresenteerd op het Amerikaanse congres voor oncologie (AACR) en gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, lijkt die mogelijkheid dichterbij dan ooit.
Overgewicht: eet tomaten!
29-04-2025 10:24
Een dierstudie toont aan dat tomaten, en met name het bestanddeel lycopeen, mogelijk een rol kunnen spelen in de aanpak van overgewicht en obesitas. Lycopeen is een antioxidant en ontstekingsremmende stof die van nature wordt aangemaakt door bepaalde planten. Het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement, maar de effecten van lycopeensupplementen zijn tot op heden onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.
Een nieuwe rol voor anti-IL17
29-04-2025 10:21
Familiaire adenomateuze polyposis (FAP) is een erfelijke aandoening die wordt gekenmerkt door een verhoogd risico op het ontwikkelen van colorectale kanker, evenals een aanzienlijk verhoogd risico op duodenumkanker. Een behandeling gericht op IL-17, een cytokine die bekend is in bepaalde dermatologische en reumatologische aandoeningen, zou mogelijk gunstig kunnen zijn…
Gezondheid Belg blijft gemiddeld stabiel, maar steeds meer chronische aandoeningen
29-04-2025 09:22
Vandaag wordt een aantal resultaten van de eerste nationale gezondheidsenquête in België sinds de covid-19-pandemie gepubliceerd. In het algemeen is de gezondheidssituatie in België stabiel gebleven tussen 2018 en 2023-2024, en dat is goed nieuws. Toch zijn er belangrijke verschuivingen die aandacht vragen, met name een toename van een aantal chronische aandoeningen. De studieresultaten geven ook voor het eerst zicht op hoe vaak long-covid voorkomt in België.