E-news MediPlanet

BVAS verheugt zich over het idee dat artsen dit jaar geen accrediteringspunten meer moeten behalen
23-10-2020 12:47
De vraag van BVAS om de accreditering ‘on hold’ te zetten is niet in dovemansoren gevallen. Als alles goed gaat, zal de accrediteringsstuurgroep alle geaccrediteerde artsen tot einde 2020 automatisch de nodige ‘credit points’ toekennen voor LOK’s, gewone navorming en navormingseenheden ‘ethiek en economie’. De stuurgroep begrijpt maar al te goed dat artsen in volle COVID-crisis andere zorgen aan hun hoofd hebben, en vraagt dan geen bewijs meer van fysieke of digitale bijscholing.
Gemiddelde leeftijd besmette personen stijgt, hoogste toename bij 90-plussers (Van Gucht)
23-10-2020 11:49
De gemiddelde leeftijd van de besmette personen stijgt. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht woensdag gezegd tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum en het gezondheidsinstituut Sciensano. "De helft van de gevallen is momenteel ouder dan 37 jaar. De hoogste toename vindt bij de negentigplussers plaats, met een verdubbeling om de vijf dagen tijd."
Overlegcomité kiest (nog) niet voor nieuwe lockdown
23-10-2020 11:47
Het Overlegcomité heeft donderdagavond beslist verstrengingen door te voeren op het vlak van sport, cultuur, de pretparken, het hoger onderwijs en voor jeugdactiviteiten. De maatregelen hebben één doel, bezwoer premier Alexander De Croo vrijdag bij de toelichting van de maatregelen. Het gaat om contacten vermijden, zodat we een schutskring kunnen aanleggen rond de zorg, de scholen, de bedrijven en de mentale gezondheid.
Twintigtal klinische studies aan de gang in België
23-10-2020 11:45
In Belgische ziekenhuizen lopen een twintigtal klinische studies om de veiligheid en de doeltreffendheid van kandidaat-vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19 te testen. Dat schrijft Le Soir vrijdag. Hoewel België altijd veel klinische studies uitvoert, zijn zoveel studies over dezelfde pathologie nooit gezien, volgens de krant.
Ziekenhuizen moeten opschalen naar 60 pct van de bedden op intensieve voor COVID
23-10-2020 11:41
De ziekenhuizen moeten overgaan naar fase 2a. Tegen 2 november moeten ze 60 procent van de capaciteit op intensieve zorgen voorbehouden voor COVID-19. Dat valt te lezen in een brief van het Comité Hospital & Transport Surge Capacity aan de ziekenhuizen en bevestigt infectiologe Erika Vlieghe. De reguliere zorg wordt afgebouwd.
Vanaf nu teleconsultatie bij tandarts van wacht, enkel urgente behandelingen in weekend
23-10-2020 11:40
De tandartsen van wacht in ons land gaan omwille van de coronacrisis enkel nog urgente behandelingen uitvoeren tijdens het weekend of op feestdagen. Aan de hand van een teleconsultatie zullen ze beslissen of een patiënt al dan niet kan langskomen voor een behandeling. De tandartsenverenigingen roepen op om die consultatie zo kort mogelijk te houden, omdat het nummer van de wachtlijn niet gratis is.
Kans op coronabesmetting in trein, tram of bus is "miniem"
23-10-2020 11:37
Het risico om op het openbaar vervoer met het coronavirus besmet te geraken is miniem. Dat blijkt donderdag uit een internationale studie van de International Association of Public Transport (UITP), de internationale brancheorganisatie inzake openbaar vervoer. De Lijn voelt zich gesterkt door dit onderzoek en blijft inzetten op de 'Vlot en Veilig'-campagne.
UZ Leuven start vrijdag met uitstellen van niet-dringende operaties
23-10-2020 11:35
UZ Leuven heeft woensdag besloten om vanaf morgen/vrijdag niet-dringende operaties, waarbij patiënten op intensieve zorg belanden, uit te stellen. De bedden moeten worden vrijgehouden voor COVID-19-patiënten. "De beperking geldt alvast voor de operaties van vrijdag en volgende week, maar we volgen elke dag strikt op", zegt Gert Van Assche, hoofdarts van UZ Leuven.
Euthanasiecommissie verduidelijkt begrip "onafhankelijkheid" arts na euthanasieproces
23-10-2020 11:33
De Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie heeft in het zo pas verschenen verslag aan de wetgevende Kamers het begrip onafhankelijkheid van de arts verduidelijkt, nadat tijdens het euthanasieproces bleek dat er binnen de commissie discussie was over de invulling van het begrip uit de euthanasiewet. "Het zou goed zijn dat de arts die de registratie invult, preciseert dat de adviserende collega niet in een voortdurende therapeutische relatie met de patiënt stond in verband met de pathologie die aanleiding gaf tot het verzoek om euthanasie", stelt de euthanasiecommissie.
Zuurstof bestellen: gebruik ticketing bij problemen
23-10-2020 09:10
Eind april werd een online ticketing systeem Covid-oxygen.be in het leven geroepen om je toe te laten snel een aanvraag voor zuurstof online in te dienen. Dankzij dat eenvoudige ticketing systeem, moet je niet meer alle leveranciers een voor een op te bellen om er een te vinden die je bestelling kan registreren. Een aanvraag via Covid-oxygen.be wordt geregistreerd door een van de leveranciers, afhankelijk van hun beschikbaarheid. Je ontvangt een bevestiging als je ‘ticket’ aanvaard is.