E-news MediPlanet

Community health workers maken gezondheidszorg toegankelijker
16-05-2022 11:14
Sinds de federale ministerraad een jaar geleden de community health workers introduceerde, zijn er in het Belgische zorgsysteem al zo'n vijftigtal actief. En het project blijkt een schot in de roos. Community health workers zijn een nieuw type zorgverlener die kwetsbare mensen snel naar de juiste gezondheidszorg moet begeleiden. Ze werden bijvoorbeeld ingeschakeld tijdens de overstromingsramp afgelopen zomer en ze speelden ook een belangrijke rol bij de sensibilisering rond coronavaccins. Het project wordt nu met een jaar verlengd.
Vlaanderen gooit contactopsporing over andere boeg
16-05-2022 11:11
Vlaanderen gaat de contactopsporing voor de strijd tegen het coronavirus op een andere manier aanpakken. Na twee jaar stopt binnenkort het contract met het consortium van callcenters en ziekenfondsen. In de plaats komt een overheidsapp 'GovApp', aangevuld met een team van 30 "multifunctionele agenten". Wanneer het aantal besmettingen opnieuw exponentieel zou stijgen, kunnen er tot 350 voltijdse call agents ingeschakeld worden. Dat zegt het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag.
ECDC telt 232 gevallen van acute hepatitis, twaalf in België
16-05-2022 11:10
Het aantal gevallen van acute hepatitis van onbekende oorsprong bij kinderen tot 16 jaar blijft toenemen in Europa. Vrijdag 13 mei waren in veertien landen van de Europese Economische Ruimte 232 gevallen gemeld, waarvan 229 als waarschijnlijk en drie als epidemiologisch gelinkt. Dat geeft het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vrijdag aan op zijn website.
Vandenbroucke wil mondmaskerplicht behouden bij dokter en apotheker
16-05-2022 11:01
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil de mondmaskerplicht behouden in ziekenhuizen, bij dokters en bij apotheken. Dat zei hij zondag bij VTM Nieuws in aanloop naar het Overlegcomité van vrijdag. Volgens Vandenbroucke is er nog weinig verzet tegen het afschaffen van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Maar in de medische sector kan het masker nog wel nut hebben, vindt hij.
Cyberaanval heeft impact op medische dienstverlening Vivalia
16-05-2022 10:58
De Luxemburgse zorgintercommunale Vivalia heeft zondag speciale maatregelen getroffen als gevolg van de grootschalige cyberaanval die in de nacht van vrijdag op zaterdag werd ontdekt. Zo werden medische onderzoeken, consultaties en ook sommige operaties geannuleerd. De betrokken patiënten zullen worden verwittigd.
Ondanks tekort: veel zorgpersoneel wil wel vaker werken, maar mág niet
16-05-2022 10:58
De zorgsector smeekt om meer personeel, maar tegelijk werken veel mensen in de zorg verplicht deeltijds. Directies weigeren vaak om personeelsleden meer te laten werken. Dat berichten Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen maandag. Het zou de planning complexer maken, klinkt het dan.
Steeds meer en snellere diagnoses van glutenintolerantie, toch nog onderdiagnose
16-05-2022 10:56
In België kampt naar schatting één procent van de bevolking aan coeliakie, oftewel glutenintolerantie. Tegenwoordig krijgen steeds meer patiënten sneller hun diagnose, maar toch komt onderdiagnose nog steeds vaak voor. Dat meldt Schär, producent en expert in glutenvrije voeding, naar aanleiding van de Internationale Dag van de Coeliakie op 16 mei.
Antibiotica, Crohn's en ouderdom
16-05-2022 09:13
De grote Amerikaanse gastro-enterologie bijeenkomst begint over een paar dagen en nu al komen de eerste berichten naar buiten. Hier gaat het over de ziekte van Crohn, microbiota en antibiotica...
Obesitas en zwangerschap: pas op voor het kleine hartje...
16-05-2022 09:10
Obesitas is endemisch in vele landen. Onderzoekers wijzen hier op de gevaren van zwaarlijvigheid tijdens de zwangerschap voor het hart... van de foetus!
Laat de besturing maar aan de kinderen over...
16-05-2022 08:44
Velen hebben kritiek geuit op het effect van videospelletjes op kinderen. Hoewel het waar is dat schermtijd in verband wordt gebracht met een toename van de lichaamsmassa, lijkt een goed evenwicht tussen controllers en sport ideaal. Onderzoekers van het Karolinska Institutet en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben het verband tussen beeldschermgebruik en intelligentie in de loop van de tijd bestudeerd.