E-news MediPlanet

Verzekeraars mogen gegevens van gezondheidsapps niet gebruiken
23-09-2020 12:37
Er komt mogelijk een verbod voor verzekeringsmaatschappijen om gegevens van gezondheidsapps te gebruiken en hun prijzen en dekkingsgraad te laten afhangen van de vraag of een kandidaat voor een verzekering bereid is een dergelijke app te installeren. De Kamercommissie Economie heeft woensdag immers een wetsvoorstel van de PS in die zin goedgekeurd.
"Ziekenhuisopnames verdubbelen om de tien dagen" (Van Gucht)
23-09-2020 12:35
De ziekenhuisopnames vanwege besmetting met het coronavirus verdubbelen momenteel om de tien dagen. Dinsdag werden 69 nieuwe patiënten opgenomen, het hoogste aantal sinds 20 mei. Eén op de drie nieuwe opnames vindt plaats in Brussel. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht van het gezondheidsinstituut Sciensano woensdag gezegd tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum.
België kleurt volledig rood op kaart van Europa
23-09-2020 12:33
België kleurt rood op de nieuwe coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie- en Bestrijding (ECDC). Dat betekent dat het aantal besmettingen de voorbije twee weken gestegen is boven de 120 op 100.000 inwoners. Ons land behoort daarmee tot de zes slechtste landen van Europa.
UGent start eigen contactopsporingsdienst en schakelt daarvoor 20 personeelsleden in
23-09-2020 12:32
De UGent start een eigen contactopsporingsdienst voor de meer dan 40.000 studenten en 9.000 medewerkers. Een twintigtal personeelsleden zal in kaart brengen bij wie besmette personen in de buurt zijn geweest. Rector Rik Van de Walle wil op die manier een verdere uitbraak afremmen nu het nieuwe academiejaar op gang komt. "Ik had een beetje gehoopt dat de overheid hiervoor zou instaan", klinkt het. "Maar men heeft aan de universiteiten gevraagd om het nodige te doen."
Nederland klopt bij België aan voor testcapaciteit
23-09-2020 12:28
Nederland zit in de knoei met zijn testcapaciteit: er worden dagelijks zowat 28.000 testes uitgevoerd, maar de gemeentelijke gezondheidsdiensten (ggd's) in Nederland krijgen dagelijks ruim 39.000 verzoeken voor een test. De noorderburen kijken naar ons land om de testcapaciteit op te schalen. Dat bevestigen het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid en de bevoegde federale minister Philippe De Backer (Open Vld) woensdag aan De Tijd. Op dit moment is het niet aan de orde dat België Nederland uit de nood helpt, stelt De Backer.
Europese kaart met reisbeperkingen in de maak met wekelijkse update
23-09-2020 12:24
De Europese Commissie wil de reisbeperkingen in de EU stroomlijnen met één kaart die elke week een update zou krijgen. Dat zegt eurocomissaris voor Justitie Didier Reynders. Hij verdedigde het voorstel van de Europese Commissie tijdens een vergadering van de minister van Europese Zaken.  De lidstaten hanteren momenteel uiteenlopende criteria om reisbeperkingen af te kondigen. Begin deze maand al zei Reynders dat de Europese Commissie orde wou scheppen in het kluwen aan maatregelen, door afspraken te maken over drempelwaarden en kleurencodes.
Nieuwe COVID-19-barometer brengt consultaties voor luchtwegklachten in kaart (Sciensano)
23-09-2020 12:21
Gezondheidsinstituut Sciensano lanceert vanaf 1 oktober de COVID-19-barometer, een meetinstrument waarmee de consultaties van huisartsen voor luchtwegklachten in kaart worden gebracht. "Een stijging van het aantal consultaties bij dokters resulteert twee weken later pas in meer ziekenhuisopnames. Door de gegevens in kaart te brengen, krijgen we op voorhand veel meer informatie over de uitbreiding van het coronavirus", klinkt het dinsdag bij Sciensano.
Meer dan 50 nieuwe psychoactieve stoffen ontdekt in EU in 2019
23-09-2020 12:17
Vorig jaar werden er in de Europese Unie 53 nieuwe psychoactieve stoffen ontdekt. Dat blijkt uit het meest recente Europees Drugsrapport van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA). Het agentschap waarschuwt dat de markt zich aanpast om beperkingen op de productie van bepaalde producten te omzeilen.
Nederland ziet aantal besmettingen fors toenemen
23-09-2020 12:15
Nederland ziet het wekelijkse aantal coronabesmettingen met meer dan de helft toenemen van 8.265 vorige week tot 13.471 deze week. Dat blijkt uit officiële cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ook het percentage positieve testen is aanzienlijk gestegen.
Ziekenhuizen nog niet bezorgd over stijgend aantal opnames
23-09-2020 12:12
De ziekenhuizen in ons land maken zich voorlopig nog geen grote zorgen over het stijgend aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus. De capaciteit komt op dit moment nergens in het gedrang en er is nog voldoende speling. "De vooropgestelde indicatoren zijn nog nergens overschreden, maar we houden alles uiteraard nauwlettend in de gaten", zegt Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen van koepelorganisatie Zorgnet-Icuro.