E-news MediPlanet

Resultaten Poll: ‘Vindt u dat apothekers over substitutierecht moeten beschikken?’
13-12-2019 14:08
Eerder deze week vroegen we u naar uw mening omtrent substitutierecht voor apothekers. Aan de basis van deze vraag ligt het groeiende tekort aan geneesmiddelen en het ontbreken ervan in de apotheek. Substitutierecht voor apothekers zou dus betekenen dat zij zelf een alternatief geneesmiddelen kunnen aanbieden zonder de goedkeuring van een arts. Vorige liet de BVAS weten hier categoriek tegen te zijn. Daarom besloten we om de vraag aan u, artsen, te stellen.
Hebben we extra vitamine d nodig in de winter?
13-12-2019 12:40
Ongeveer 90 procent van de Belgische bevolking heeft een gebrek aan vitamine D. Dit gebeurt vooral in de winter en het voorjaar. Hoe kunnen we zo'n tekort vermijden? WAAR KOMT DIT NIEUWS VANDAAN?
Diabetesgeneesmiddelen met metformine: sporen van een nitrosamineonzuiverheid gedetecteerd
13-12-2019 12:37
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA, European Medicines Agency) en de bevoegde geneesmiddelenautoriteiten van de Europese lidstaten, waaronder het FAGG, zijn op de hoogte dat in een kleine hoeveelheid diabetesgeneesmiddelen op basis van metformine buiten de Europese unie (EU) een nitrosamineonzuiverheid (NDMA, N-nitrosodimethylamine) is gedetecteerd. Momenteel worden analyses uitgevoerd op de geneesmiddelen binnen de EU.
Aantal prostaatkankers in Vlaanderen stijgt, borstkankers boven Europees gemiddelde
13-12-2019 12:32
De daling van het aantal nieuwe gevallen van prostaatkanker die tot 2013 in Vlaanderen werd waargenomen, is inmiddels omgezet in een gestage stijging. Wat borstkanker betreft, valt op dat het aantal patiënten in Vlaanderen boven het Europees gemiddelde ligt. Dat blijkt uit de jongste gegevens van Statistiek Vlaanderen, het netwerk van Vlaamse overheidsinstanties die openbare statistieken publiceren. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen, borstkanker de meest voorkomende kanker bij vrouwen.
Rigide houding over wachtposten bemoeilijkt onderhandelingen voor nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen
13-12-2019 11:20
De BVAS betreurt dat minister De Block voet bij stuk houdt in het dossier van de wachtposten. “Ten laatste tegen juli 2021 moet de huisarts op een vaste wachtpost te vinden zijn. Gedaan dus met huisartsen die vanuit hun eigen praktijk hun wachtdienst vervullen,” liet ze optekenen in ‘De Standaard’[1]. Voor BVAS is het duidelijk: deze rigide houding van de minister zal de onderhandelingen voor een nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen moeilijk maken.
Is een MRI-scan gevoeliger dan een mammografie voor borstkankeronderzoek?
13-12-2019 10:28
Als vrouwen erg dicht borstweefsel hebben, is het via een mammografie moeilijker om borstkanker te vinden. Met een MRI-scan gaat dat beter. Op basis van een nieuw onderzoek zouden artsen in Nederland zo honderden gevallen van borstkanker sneller kunnen opsporen. WAAR KOMT DIT NIEUWS VANDAAN?
Levenskwaliteit en -duur van mucopatiënten op 20 jaar aanzienlijk verbeterd
13-12-2019 10:24
Mensen met mucoviscidose worden ouder, hebben een betere levenskwaliteit, stichten vaker een gezin en draaien mee op de arbeidsmarkt. Dat heeft Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, geconcludeerd. Het langer en beter leven hebben mucopatiënten te danken aan een kwalitatieve zorg, aldus Sciensano naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Belgisch Mucoviscidoseregister. Sinds 2006 wordt dat register, de meest volledige bron van informatie over het aantal mucopatiënten, door Sciensano beheerd.
Vitamine D kan als ontstekingsremmer kan dienen (VUB)
12-12-2019 16:27
Voedingssupplementen met vitamine D kunnen als ontstekingsremmer dienen. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad Ageing Clinical and Experimental Research in april 2019.
Kiwimodel toepassen op 25 duurste medicijnen bespaart 400 miljoen (PVDA)
12-12-2019 16:15
Als het kiwimodel zou worden toegepast op de 25 geneesmiddelen die verantwoordelijk zijn voor het grootste volume aan terugbetalingen, zou dat de overheid en de patiënten 407,1 miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit een berekening van PVDA. Afgelopen weekend publiceerde het RIZIV de lijst van de 25 geneesmiddelen die verantwoordelijk zijn voor de grootse uitgaven door de verplichte ziekteverzekering. Samen zijn ze goed voor 35 procent van de uitgaven en 23 procent van het behandelingsvolume.
'Toegang tot zorg voor meest kwetsbare mensen in Europa is alarmerend'
12-12-2019 16:13
De toegang tot zorg van de meest kwetsbare en onzichtbare inwoners van Europa (daklozen, ongedocumenteerde migranten, EU-burgers in extreme precariteit of (onbegeleide) minderjarigen) is quasi onbestaand: 82 procent had geen enkele toegang tot zorg bij het eerste contact met teams van Dokters van de Wereld. Dat meldt de medische ngo na de voorstelling in het Europees Parlement van het observatorium over de toegang tot zorg bij kwetsbare groepen.