E-news MediPlanet

COVID-19: specifieke honoraria voor vaccinatie in een praktijk, apotheek of bij de patiënt thuis
12-08-2022 10:15
Tijdens de COVID-19-pandemie maakte de vaccinatie van een zo groot mogelijk deel van de bevolking een essentieel onderdeel uit van de strategie. Deze vaccinatiecampagne wordt georganiseerd door de deelstaten.
EMA mikt op herfst voor goedkeuring Pfizer-vaccin dat zich op omikronsubvarianten richt
12-08-2022 10:08
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft woensdag aangekondigd te mikken op de herfst voor een goedkeuring van een aangepast coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Dat richt zich specifiek op omikronsubvarianten BA.4 en BA.5, die in Europa en de Verenigde Staten nu de hoofdmoot van de besmettingen veroorzaken. Het EMA kondigde aan maandag een lopende evaluatie te hebben opgestart voor het aangepast coronavaccin. "Het EMA verwacht een aanvraag voor het vaccin dat dan versneld goedgekeurd zou kunnen worden tegen de herfst", klinkt het woensdag bij een woordvoerder.
Meer dan 250 mensen geven bloed tijdens extra bloedcollectes aan de kust
12-08-2022 10:07
Tijdens vijf extra bloedcollectes aan de Belgische kust in juli en augustus kwamen 268 mensen bloed doneren. Rode Kruis-Vlaanderen blijft bloeddonoren wel oproepen om te doneren. Dat laat woordvoerder Joachim Deman weten. "De zomerperiode is klassiek een moeilijkere periode om de bloedvoorraad op peil te houden. Ook komende maand wordt een uitdaging", zegt hij.
Nieuw virus geïdentificeerd in China, al tientallen besmettingen vastgesteld
12-08-2022 10:06
Enkele tientallen mensen in China zijn besmet geraakt met Langya, een nieuw virus van dierlijke origine. Dat zeggen wetenschappers. Onduidelijk is nog of er een risico bestaat van overdracht van mens op mens. Het Langya henipavirus (LayV) veroorzaakt symptomen als koorts, vermoeidheid, hoesten, misselijkheid en hoofdpijn. De wetenschappers vermoeden dat de spitsmuis het dier is dat de mens besmette. Er werden besmettingen vastgesteld in de Chinese provincies Shandong en Henan.
Nederlands medicijn blokkeert overdracht van malariaparasieten
12-08-2022 10:04
Een nieuw medicijn dat de overdracht van malariaparasieten door muggen blokkeert, is voor het eerst op mensen getest en het blijkt veilig te zijn en te werken. Dat meldt het Radboud universitair medisch centrum (Radboudumc),  een academisch ziekenhuis in Nijmegen.
Voorraad aan prikpennen tegen allergische reacties slinkt
12-08-2022 10:03
De voorraad aan prikpennen tegen allergische reacties, ook gekend als EpiPen, bij de Belgische apothekers slinkt. Het zou bovendien niet mogelijk zijn om nieuwe prikpennen te bestellen bij de medicijnenverdelers. Dat schrijft Het Nieuwsblad donderdag en bevestigt Febelco, de grootste Belgische verdeler van geneesmiddelen, aan Belga. Febelco levert aan meer dan 3.200 apotheken in ons land. Febelco verdeelt twee referentiegeneesmiddelen die als prikpen tegen allergische reacties dienstdoen, vertelt Olivier Delaere, CEO bij Febelco Group donderdag.
Hittegolf is zwaarder in arme en diverse buurten
12-08-2022 10:02
De wijken met de laagste inkomens en de buurten met het hoogste aandeel mensen van niet-Europese afkomst zijn gevoeliger voor hoge temperaturen. Dat leert een data-oefening van De Tijd vrijdag. Zowel in de Vlaamse centrumsteden als in Brussel kennen de armste en meest diverse buurten het hoogste aantal hittedagen.
Opnieuw minder dan honderd coronapatiënten op intensieve zorg
12-08-2022 10:01
De coronacijfers in België blijven verder dalen. Het aantal patiënten dat met of wegens een COVID-besmetting op een afdeling intensieve zorg is terechtgekomen, is op een week tijd met 21 procent afgenomen. Er worden momenteel nog 94 IC-bedden bezet gehouden door coronapatiënten, zo blijkt vrijdag uit de gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.
Crevits versterkt informatieverstrekking en sensibilisering rond apenpokkenvirus
12-08-2022 10:00
Wie vragen heeft of info wil over het apenpokkenvirus kan voortaan terecht bij de gratis infolijn 1700. Tijdens de Antwerp Pride komen er bovendien gerichte sensibiliseringscampagnes. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits (CD&V) vrijdag in een persbericht.
Risicogroepen "maximaal" gevaccineerd tegen eind volgende week
10-08-2022 10:22
De twaalf HIV-referentiecentra in ons land hebben van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de opdracht gekregen om de personen die zich in de doelgroepen bevinden persoonlijk uit te nodigen en "maximaal" te vaccineren tegen eind volgende week. Dat heeft de minister woensdag aangekondigd tijdens een persmoment over een stand van zaken van de apenpokkenepidemie in ons land. Daarnaast maakte de minister ook bekend dat vanaf morgen/donderdag vier organisaties voor sekswerkers ook de vaccinatie mogen organiseren. Het gaat om Ghapro, Pasop, Alias en Espace P.