E-news MediPlanet

Prostaatkanker: vermijd onnodige biopsieën!
23-04-2024 09:55
Dit credo is al vele malen herhaald op verschillende urologieconferenties. Een Amerikaans team stelt een urinetest voor als aanvulling op de PSA voor het opsporen van kankers met een hoog risico en het monitoren...
Voeding: terug naar de basis!
23-04-2024 09:53
In een artikel gepubliceerd in het New England Journal of Medicine wordt de balans opgemaakt van onze macronutriënten, onze belangrijkste energiebronnen, gebaseerd op het bekende principe "Maak van je voeding je eerste medicijn"... Eiwitten, vetten, koolhydraten en vezels staan centraal in dit (gratis), zeer goed gestructureerde artikel. Het voordeel van dit soort artikelen is dat ze recht op de kern van de zaak ingaan en gebaseerd zijn op gedegen wetenschappelijke kennis.
Multiple sclerose: komt er binnenkort een bloedtest?
23-04-2024 09:50
Multiple sclerose treft ongeveer 12.000 mensen in België. Behandelingen zijn doeltreffend, maar vooral als ze zo vroeg mogelijk worden toegediend. Amerikaanse onderzoekers hebben de ziekte geïdentificeerd dankzij een bloedtest die de ziekte signaleert jaren voordat de eerste symptomen optreden. Er wordt steeds meer gedacht dat multiple sclerose (MS), tenminste gedeeltelijk, te wijten is aan een afwijkende immuunreactie tegen een veel voorkomende kwaal.
Europese vaccinatieweek 2024: het aantal meldingen van bijwerkingen is laag
23-04-2024 09:45
In het kader van de Europese vaccinatieweek geeft het FAGG een update over de bijwerkingen die zijn gemeld na de toediening van een vaccin in België. Op basis van het aanbevolen vaccinatieschema blijft het aantal meldingen van vermoedelijke bijwerkingen na vaccinatie van een kind, een adolescent of een volwassene laag. Tussen 1 september 2022 en 31 januari 2024 zijn er bijna 6 miljoen dosissen van het COVID-19-mRNA-vaccin toegediend met maar iets meer dan 1 000 gevallen van gemelde vermoedelijke bijwerkingen.
Geestelijke gezondheidszorg digitaal? Het kan!
23-04-2024 09:43
Digitalisatie kan een deel van de oplossing bieden voor de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Digitale interventies en apps kunnen onder meer helpen bij depressie, angst en slaapstoornissen. Een verankering van digitale hulpmiddelen van goede kwaliteit in de klassieke zorg kan de wildgroei aan zelfhulpapps tegengaan. Een goede omkadering voor en door zorgprofessionals geeft de beste resultaten. Door middel van een reeks nieuwe aanbevelingen wil de Hoge Gezondheidsraad bijdragen aan de ontwikkeling van zo’n kader op nationaal niveau.
Meer dan 4.000 vacatures in de zorg
23-04-2024 09:39
In de zorgsector in Vlaanderen staan momenteel 4.270 vacatures open. Dat zegt de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB, die een beleefdag in de sector organiseert. Werkzoekenden en andere geïnteresseerden kunnen op verschillende plaatsen in Vlaanderen een zorgberoep beleven. VDAB hoopt hen zo warm te maken om met een opleiding of job te starten. In de afgelopen 12 maanden ontving de arbeidsbemiddelingsdienst 22.723 vacatures voor de zorgsector. De top drie zijn de vacatures voor verpleegkundigen (10.798), zorgkundigen (4.452) en verzorgenden (2.799).
Vlozo staat sceptisch tegenover waarderingswebsite voor de zorg
23-04-2024 09:37
Vlozo, de koepel van private woonzorgcentra, staat sceptisch tegenover de nieuwe website die de Vlaamse regering maandag gelanceerd heeft, waarmee gebruikers hun mening kunnen delen over zorginstanties. "Het platform lijkt op een 'tripadvisor voor de zorg'", stelt Vlozo-topman Johan Staes in een reactie.
Ziekenfondsen nemen actie tegen omzeilen van verbod op duurdere scans
23-04-2024 09:35
De ziekenfondsen nemen actie tegen pogingen van ziekenhuizen om het verbod op ereloonsupplementen voor zware medische beeldvorming te omzeilen. Ze stuurden daarom een gezamenlijke brief naar alle Belgische ziekenhuizen met een verduidelijking van de regels.
Zeven op de tien werknemers wereldwijd blootgesteld aan extreme hitte (IAO)
23-04-2024 09:35
Meer dan zeventig procent van de werknemers zullen tijdens hun loopbaan waarschijnlijk blootgesteld worden aan extreme hitte. Daarvoor waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) maandag in een nieuw rapport. De organisatie spreekt zelf van een "onthutsend" cijfer. Zowat 2,4 miljard van de 3,4 miljard werknemers wereldwijd zullen op een bepaald moment in hun carrière te maken krijgen met extreme hitte, zo blijkt uit cijfers van 2020. Dat is een toename van 5,4 procentpunt sinds 2000.
Start Vlaamse vaccinatiecampagne te midden van opstoten mazelen en kinkhoest in Europa
23-04-2024 09:33
Met de slogan "Vaccineren? Jij weet waarom" start de Vlaamse overheid een langlopende campagne om correcte informatie over vaccinatie te verspreiden. Het startschot is de Europese vaccinatieweek van 22 tot 26 april. Dat heeft het Departement Zorg maandag gemeld. Vaccinatie blijft noodzakelijk om mazelen, kinkhoest en andere gevaarlijke ziektes in te dijken, dat bewijzen de recente opstoten in heel de Europese regio, zegt het Departement Zorg in een persbericht.